Напишіть нам!
Напишіть нам!
+ 38 (044) 221-22-02
Пн-Пт: 8.00-20.00
Сб: 8.30-17.30
Нд: 10.00-16.00
Пн-Пт: 8.00-20.00
Сб: 8.30-17.30
Нд: 10.00-16.00
гаряча лінія
акредитований майданчик

Зроблено в Україні, локалізація в Prozorro 2024

Prozorro стало інструментом реалізації комплексної державної політики, направленої на підтримку вітчизняних виробників товарів “Зроблено в Україні”. Закономірно, що держава обирає своїх виробників, аби кошти залишалися в країні. Проникнення імпорту в українській закупівельній сфері відбувається на високому рівні.  

Далі мова піде про ступінь локалізації в українських товарах, а не про дискримінацію в тендерах для “своїх” постачальників. Нагадаю, що перелік товарів, у яких має бути зазначений відсоток локалізації українського виробника, вказаний в Законі України “Про публічні закупівлі”. А Постанова КМУ №861 містить заявку та калькуляцію розрахунку ступеня локалізації.  

По суті, локалізація виробництва — це наявність української складової у питомій вазі вартості сировини, матеріалів, деталей, складових частин, робіт, послуг та інших складових вітчизняного виробництва у собівартості товару, що є предметом закупівлі. У 2024 році складова “вітчизняного виробника” має бути не нижчою за 20% від загальної вартості товару.  

Замовник у своїй тендерній документації зазначає необхідність подання документу, що підтверджує відповідний ступінь локалізації. Перелік “оформлених” заявок можна переглянути на сайті Прозорро https://prozorro.gov.ua/page/localisation. Як подати заявку на локалізацію та стати переможцем торгів, дізнавайтеся у менеджерів майданчика Українська універсальна біржа - https://tender.uub.com.ua/.

Закон передбачає щорічне зростання ступеня локалізації на 5%. І ця норма неабияк дратує деяких постачальників. Та тільки методом жорстких обмежень Україна може рухатися до стимулювання розвитку вітчизняного виробництва. І попит з боку державних замовників сприяє розвитку місцевого виробництва. Та поки Україна виробляє не всі товари, потрібно мати альтернативи. Надалі політика локалізації розширюватиметься на цивільні та оборонні товари. Винятком залишаються країни ЄС, Японія, США, Корея та інші. Чи потрібно повторно подавати заявку на локалізацію, якщо вона вже була проведена у 2023 році, розкажемо у наступній публікації. До речі, вимоги щодо 20% ступеня локалізації не застосовуються для товарів, вартість яких менша 200 тис. грн. А також для товарів, що походять з країн, з якими Україна уклала відповідні угоди.  

Нагадуємо, що навчатися тендерному мистецтву зручно і доступно на https://tenderlife.com.ua/obraty-kurs/

Підписуйтесь на сторінку https://www.facebook.com/tender.uub.com.ua, аби не пропустити важливих новин! 

Кваліфікований електронний підпис накладено.
Кваліфікований електронний підпис відсутній.
Необхідно накласти кваліфікований електронний підпис.
label__
value__
title__
message_time__
m_text__