Напишіть нам!
Напишіть нам!
+ 38 (044) 221-22-02
Пн-Пт: 8.00-20.00
Сб: 8.30-17.30
Нд: 10.00-16.00
Пн-Пт: 8.00-20.00
Сб: 8.30-17.30
Нд: 10.00-16.00
гаряча лінія
акредитований майданчик

Внесення змін до договору у зв'язку зі зміною податкових ставок

 

Як можна внести зміни до договору про закупівлю у зв'язку із завершенням періоду пільгового оподаткування учасників? Всі постачальники, які повернулися до довоєнних податкових ставок/зборів, мають право на збільшення загальної вартості договору в процесі його виконання пропорційно до їх зміни. Див. https://www.facebook.com/tender.uub.com.ua/posts/pfbid0uQJfxhxMYnY8k43dxsT6nJvbTDf1gUSu82gx59ReU2ZEN2JF9pVmRbpPQWEnSrZSl 

Доповнимо цей процес деталями: 

  • Якщо період повернення до “довоєнних” ставок припав на момент укладання договору, то такий договір може бути укладено за умовами, що були зазначені в тендерній пропозиції. Тобто одразу укласти договір за новими ставками податку не вийде. В такому випадку тільки додатковою угодою можна буде врегулювати податкове питання. За інших умов договір не може бути укладений. 
  • Як змінити діючий контракт? Будь-які зміни істотних умов договору про закупівлю (ціна) мають бути обґрунтованими та документально підтвердженими. Тому сторона, яка виступає ініціатором (учасник), письмово повідомляє іншу сторону (замовника) про наявність підстави для укладання додаткової угоди, а саме про завершення періоду пільгового оподаткування та скасування податкової знижки.  

Рекомендуємо разом із цим листом надати перерахунок ціни та посилання на відповідні нормативні акти. Перерахунок буде проводитися лише в частині невиконаних зобов’язань. Постачальник складає податкову накладну на дату першої події (відповідно, поставки товару) та подає її на реєстрацію до Єдиного реєстру податкових накладних. 

У законодавстві про публічні закупівлі за підставою змін податкових ставок/зборів відсутні обмеження на збільшення ціни при внесенні змін до договору. Тому ціна договору може збільшуватися пропорційно до зміни ставок, але без зміни обсягу, зазначеного в договорі.  

На практиці можливі два варіанти змін - або донарахування податку, якщо замовник згоден на такі зміни та має відповідне фінансування. Або зміна структури ціни, тобто загальна сума договору не змінюється, але в ній змінюється частка податку. 

Як бачимо в даній ситуації, податкові питання можна врегулювати і у вже укладених договорах, адже такий варіант передбачений законодавством. Додаткову угоду до договору замовник має оприлюднити в системі Prozorro. 

Підписуйтесь на сторінку https://www.facebook.com/tender.uub.com.uaаби не пропустити важливих новин! 

Нагадуємо, що навчатися тендерному мистецтву зручно і доступно на https://tenderlife.com.ua/cfb/. 

Як підготуватися до тендеру, дізнавайтеся у менеджерів майданчика Українська універсальна біржа - https://tender.uub.com.ua/ 

 

Кваліфікований електронний підпис накладено.
Кваліфікований електронний підпис відсутній.
Необхідно накласти кваліфікований електронний підпис.
label__
value__
title__
message_time__
m_text__