Напишіть нам!
Напишіть нам!
+ 38 (044) 221-22-02
Пн-Пт: 8.00-20.00
Сб: 8.30-17.30
Нд: 10.00-16.00
Пн-Пт: 8.00-20.00
Сб: 8.30-17.30
Нд: 10.00-16.00
гаряча лінія
акредитований майданчик

Повернення до "довоєнних" ставок податків. Як це впливає на укладені договори про закупівлю?


Період пільгового оподаткування у період дії воєнного стану завершився 31 липня 2023 року. Логічно, що з 1 серпня більшість постачальників, які уклали договори про закупівлю, повернулися до попередніх податкових ставок. Тобто, податкове навантаження постачальників збільшилося. У зв'язку з цим постає питання, що робити із внесенням змін до діючого договору у частині збільшення суми на податки?

Керуючись Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», постачальники мають право на збільшення загальної вартості договору пропорційно до зміни податкових ставок. 

П. 19.6 Постанови КМУ №1178 передбачена можливість укласти додаткову угоду щодо зміни істотних умов договору до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі у зв’язку зі зміною ставок податків і зборів.

Наприклад, пільгова ставка ПДВ була 7%, а повернулася до 20%. У такому випадку постачальник має право на збільшення суми договору на 13%, пропорційно до суми збільшення ставки. АЛЕ! Потрібно враховувати обсяг виконання договору. Тобто на залишок обсягу, який залишився невиконаним з моменту зміни податкової ставки.  

Аналогічна ситуація із поверненням “довоєнних” ставок для фізичних осіб-підприємців, що перебувають на спрощеній системі оподаткування, або взагалі були звільнені від оподаткування на період до 1 серпня. Вони також мають право на зміну істотних умов договору у цій частині.  

Для внесення змін до істотних умов договору постачальник має звернутися до замовника із листом щодо пропозиції укладання додаткової угоди, перерахунком суми договору та зазначенням відповідних підстав.  

Чи може замовник відмовити постачальнику у внесенні змін до діючого договору? На жаль, може. Адже збільшення суми договору може бути не передбачене його фінансуванням. Або замовник може аргументувати відмову від укладання додаткової угоди тим, що постачальнику заздалегідь були відомі зміни (повернення) “довоєнних” податкових ставок і скасування звільнення від оподаткування. І тому він повинен був заздалегідь передбачити цей факт при формування своєї цінової пропозиції з урахуванням всіх податків та зборів. 

Вищезазначені зміни не стосуються випадків зміни системи оподаткування суб’єктів підприємницької діяльності зі спрощеної на загальну. Адже це зовсім інша ситуація. 

Нагадуємо, що навчатися тендерному мистецтву зручно і доступно на https://tenderlife.com.ua/cfb/

Як підготуватися до тендеру, дізнавайтеся у менеджерів майданчика @Українська універсальна біржа - https://tender.uub.com.ua/.  

Підписуйтесь на сторінку https://www.facebook.com/tender.uub.com.ua, аби не пропустити важливих новин!

Кваліфікований електронний підпис накладено.
Кваліфікований електронний підпис відсутній.
Необхідно накласти кваліфікований електронний підпис.
label__
value__
title__
message_time__
m_text__