Напишіть нам!
Напишіть нам!
+ 38 (044) 221-22-02
Пн-Пт: 8.00-20.00
Сб: 8.30-17.30
Нд: 10.00-16.00
Пн-Пт: 8.00-20.00
Сб: 8.30-17.30
Нд: 10.00-16.00
гаряча лінія
акредитований майданчик
 

Опціональні аукціони - чи впливають вони на учасників?

Маємо понад 400 тендерів, де замовники “вимкнули” аукціони. Чи впливає це на постачальників? І так, і ні. Ми запитали наших учасників, і деякі з них “відкрили нам свою душу”. Частина постачальників занепокоєна тим, що вони не хочуть, або не можуть подавати свої пропозиції за мінімальними цінами. І “вимкнення” аукціону не дає їм можливості в повній мірі реалізуватися, враховуючи ставки конкурентів.  

Ще частина учасників не вбачає проблеми у відсутності аукціону. Бо варіант, коли одразу після розкриття пропозиції стає відомо, хто переходить на кваліфікацію, без зайвих нервів і їм подобається. Інша частина опитаних є більш гнучкою і сказала, що вони готові підлаштуватися під вимоги замовника, аби тільки виграти тендер.  

Тож враження і думки наших постачальників розділилися, та давайте заглибимося у причини “відключення” аукціонів. Аналіз таких тендерів трохи неочікуваний. Адже більшість замовників взагалі не вказали причину, по якій вони “відключили” аукціон. Тобто проігнорували вимоги Постанови КМУ №471 щодо надання обгрунтування “безаукціонної” закупівлі. Виключенням можуть бути лише закупівлі замовників, що не підпадають під дію зазначеної Постанови та Закону України “Про публічні закупівлі”. 

Серед причин незастосування акціону найчастіше вказували ризики перебоїв з електропостачанням, місцезнаходження замовника чи потенційних учасників на небезпечних територіях, або ж просто висловлювали припущення, що без аукціону ефективність проведення закупівлі буде вищою.    

Жодної відповідальності за необґрунтоване рішення про непроведення аукціонів законодавством не передбачено. А відповідно і причин для оскарження таких тендерів не має.  

Та чи це може стати реальною причиною відмови від участі в тендері? НІ! Бо наявність чи відсутність аукціонів не має безпосереднього впливу на рішення про визнання переможця чи дискваліфікацію учасника. А от необхідність опціональності аукціонів за умов воєнного періоду - є очевидною. 

Як підготуватися до тендеру, дізнавайтеся у менеджерів майданчика Українська універсальна біржа - https://tender.uub.com.ua/. 

Навчайтеся тендерному мистецтву на https://tenderlife.com.ua/cfb/.

Підписуйтесь на сторінку https://www.facebook.com/tender.uub.com.uaаби не пропустити важливих новин!

Кваліфікований електронний підпис накладено.
Кваліфікований електронний підпис відсутній.
Необхідно накласти кваліфікований електронний підпис.
label__
value__
title__
message_time__
m_text__