Напишіть нам!
Напишіть нам!
+ 38 (044) 221-22-02
Пн-Пт: 8.00-20.00
Сб: 8.30-17.30
Нд: 10.00-16.00
Пн-Пт: 8.00-20.00
Сб: 8.30-17.30
Нд: 10.00-16.00
гаряча лінія
акредитований майданчик

Накладення електронного підпису на тендерну пропозицію стає обов’язковим

Наказ Міністерства економіки, розвитку та сільського господарства України  № 1082 від 11.06.2020 передбачає, що Замовники повинні вимагати у Постачальників накладення електронного підпису на тендерну пропозицію. Проте якщо раніше кожен Замовник визначав самостійно, чи повинен учасник накладати електронний ключ на тендерну пропозицію, то із 12 квітня 2021 року учасники публічних закупівель повинні це робити обов’язково. По-перше, це підтвердить дії Постачальника в системі. По-друге, зменшить кількість відхилених пропозицій через ненакладення електронного підпису там, де того вимагав Замовник. 

«На випадок, якщо учасники не мають таких електронних підписів, рекомендуємо їх завчасно оформити. Перелік акредитованих центрів сертифікації ключів є на нашому майданчику. Обов’язково звертайте увагу на те, який підпис оформляєте: КЕП чи УЕП. Я би радила компаніям, оформляти одразу КЕП, адже він стане обов’язковим вже незабаром, тож вам не потрібно буде робити його повторно», – рекомендує керівник напрямку Прозорро.Закупівлі майданчика Української універсальної біржі Наталія Шокодько.

Кваліфікований електронний підпис (КЕП) – це удосконалений електронний підпис, який створюється з використанням засобу кваліфікованого електронного підпису і базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа. Він зберігається на захищеному носії.

Удосконалений електронний підпис (УЕП) – це електронний підпис, який зроблений шляхом криптографічного перетворення даних, з якими пов'язаний, за допомогою спеціального обладнання або програмного забезпечення. УЕП дає змогу здійснити електронну ідентифікацію підписувача та виявити порушення цілісності електронних даних, з якими пов’язаний цей електронний підпис.

Головна відмінність КЕП та УЕП в тому, що вони мають різні рівні захисту, відповідно, КЕП зберігається на захищеному носії, а УЕП – на незахищеному.

«Після накладення електронного підпису його можна перевірити на майданчику УУБ або на сайті Мінюста аби переконатися, що підпис накладено вірно, не переплутано з печаткою, посадова особа зазначена у відповідності до заявленої та підтверджується відповідний рівень захисту. Щоб переглянути інформацію про підпис потрібно скористатись ресурсом https://www.czo.gov.ua/», – розповідає Наталія Шокодько.

Кваліфікований електронний підпис накладено.
Кваліфікований електронний підпис відсутній.
Необхідно накласти кваліфікований електронний підпис.
label__
value__
title__
message_time__
m_text__