Напишіть нам!
Напишіть нам!
+ 38 (044) 221-22-02
Пн-Пт: 8.00-20.00
Сб: 8.30-17.30
Нд: 10.00-16.00
Пн-Пт: 8.00-20.00
Сб: 8.30-17.30
Нд: 10.00-16.00
гаряча лінія
акредитований майданчик
 

Кабінет Міністрів України запровадив нові особливості проведення публічних закупівель на час воєнного стану

 
Постановою Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2022 р. № 1178 «Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування» запроваджено нову процедуру – відкриті торги з особливостями.
 
 
Постанова № 1178 забезпечує максимальне спрощення проведення публічних закупівель шляхом скорочення строків процедури. Згідно з положеннями «Особливостей здійснення публічних закупівель….» мінімальний строк тендера з моменту оголошення торгів до моменту підписання договору із переможцем триватиме лише 2 тижні.
 
Постанова Кабміну про особливості запроваджує нові пороги для обов’язкового здійснення закупівель у електронній системі Prozorro.
 
Для закупівель товарів та послуг (крім послуг поточного ремонту) нову процедуру необхідно буде проводити від 100 тис. грн, 
 
для послуг з поточного ремонту — від 200 тис. грн,
 
для робіт — 1,5 млн грн.
 
Такі вартісні пороги є однаковими як для «звичайного замовника», так і для «замовника в окремій сфері господарювання».
 
Специфічною ознакою відкритих торгів з особливостями є можливість учасника процедури закупівлі подавати тендерні пропозиції з ціною, що перевищує очікувану вартість предмета закупівлі.
 
Постанова КМУ № 1178 знімає обмеження щодо обов’язкової наявності мінімальної кількості учасників процедури закупівлі (раніше – мінімум 2 учасника). Тепер для успішності тендера достатньо лише 1 пропозиції.
 
Позитивним моментом для учасників за новою процедурою є те, що спростилися вимоги для участі в закупівлі шляхом зменшенням кількості документів, які вимагаються замовником.
 
Для підтримки чесної конкуренції проведення відкритих торгів з особливостями передбачає можливість оскарження умов та результату тендера в Антимонопольному комітеті Україні.
 
Також розширюються можливості для зміни істотних умов договору про закупівлю після його укладання.
 
Отже, нова процедура закупівель у повній мірі має задовольнити потреби замовників в умовах воєнного стану та підвищити ефективність та результативність торгів.

Кваліфікований електронний підпис накладено.
Кваліфікований електронний підпис відсутній.
Необхідно накласти кваліфікований електронний підпис.
label__
value__
title__
message_time__
m_text__