Обгрунтування використання процедури
Відповідно до пункту 13 придбання замовниками товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких становить або перевищує 100 тис. гривень, послуг з поточного ремонту, вартість яких становить або перевищує 200 тис. гривень, робіт, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн гривень, може здійснюватися без застосування відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару у разі, коли: 5) роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання в одному з таких випадків: відсутність конкуренції з технічних причин, яка повинна бути документально підтверджена замовником.
Договір укладається без застосування електронної системи закупівель застосовується замовником як виняток у разі, якщо роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання за наявності одного з таких випадків, зокрема: відсутність конкуренції з технічних причин, яка має бути документально підтверджена замовником. Здорове харчування є одним з визначальних факторів розумового розвитку, фізичної активності та хорошої успішності дітей шкільного віку. Повноцінний і збалансований раціон сприяє кращому формуванню таких навичок, як здатність самостійно вирішувати поставлені задачі, зібраність, координація дій, зосередженість і відповідальність у навчанні. При формуванні раціону харчування дітей і підлітків у приготуванні їжі мають дотримуватися основних засад раціонального, збалансованого, адекватного харчування, які передбачають, зокрема: - задоволення потреб дітей у харчових речовинах відповідно до вікових фізіологічних потреб; - збалансованість раціону всіма харчовими речовинами; - максимальне розмаїття раціону, яке досягається шляхом застосування достатнього асортименту продуктів і різних способів кулінарної обробки; - адекватну технологічну (кулінарну) обробку продуктів, що забезпечує високі смакові якості кулінарної продукції, та збереження харчової цінності всіх продуктів; - врахування індивідуальних особливостей тощо. Раціональне харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів будується на дотриманні трьох основних принципів: -забезпечення відповідності енергетичної цінності раціону харчування енергозатратам організму; -задоволення фізіологічних потреб організму у визначеній кількості енергії і співвідношенні у харчових речовинах; -дотримання оптимального режиму харчування, тобто фізіологічно обґрунтованого розподілу кількості споживаної їжі протягом дня. Згідно з цими принципами харчування учнів повинно бути збалансованим за складом основних поживних речовин. Зважаючи на те, що діти проводять у школі тривалий час, то і повноцінно харчуватися вони повинні в шкільній їдальні. Тому необхідно професійними та іншими знаннями, навичками та вміннями організувати повноцінне, безпечне та якісне харчування учнів, забезпечити приготування їжі в шкільній їдальні лише з безпечних і якісних продуктів харчування і продовольчої сировини, дотримуватися технології виготовлення страв, правил особистої гігієни працівників харчоблоку шкільної їдальні, суворо дотримуватися правил приймання надходження продуктів, вимог кулінарної обробки харчових продуктів в шкільній їдальні, термінів зберігання та реалізації продуктів, що швидко псуються, забезпечити харчування учнів за місцем навчання, безпосередньо у навчальному закладі, у дні коли проводиться навчання. Важливо врахувати, що в період воєнного стану в Україні організація шкільного харчування повинна здійснюватися безпосередньо в приміщенні навчального закладу, підвіз готових страв та їх розігрівання не дозволяється з міркувань безпеки учнів. Оскільки приміщення харчового блоку Рівненського ліцею №28 Рівненської міської ради за результатами електронного аукціону від 03.11.2021р. № LLE001-UA-202111011-51190. були передані в оренду ТзОВ «РАМЕДАС Україна» строком на 5 років, згідно п.8.1 Договору оренди, суборенда, «Орендодавець не дає згоду на передачу майна в суборенду згідно з оголошенням про передачу майна в оренду.»
А також для надання послуг з організації шкільного харчування Управлінням Держпродспоживслужбою у м. Рівному було проведено державну реєстрацію потужності, яка розташована за адресою: вул.Є.Коновальця, 19, м.Рівне, Рівненська область, 33016 та присвоєно реєстраційний номер r-UA-17-18-2966 від 18.02.2021р. Видом діяльності, що планується здійснювати із використанням вказаної потужності вважати: діяльність закладів громадського харчування за категоріями: стаціонарна потужність (харчоблок).