Звернення:
За тендером : М’ясо птиці заморожене (чверть задня) (Дніпропетровська обл.)
Тема:
Уточнення щодо якості та категорійності
Зміст:
Відповідно до технічних вимог, встановлених додатком 2, м’ясо птиці за якістю повинно бути першої категорії. Відповідно до ДСТУ 3143:2013, на категорії поділяються тушки птиці, що не є предметом закупівлі.
Яким чином замовник буде встановлювати, чи відповідає товар першій категорії за якістю?
Також цікавить наступне: маємо власне ТУ У на виготовлення саме курячих чвертей, при цьому в ТУ У чверть задня також не розділяється на категорії, як і в ДСТУ. Чи буде влаштовувати замовника таке ТУ У виробника, яке не містить поділу на категорії?
Дата оприлюднення звернення:
11.12.2025 13:50
Доброго дня! Шановний Учаснику, оскільки закупівля стосується частини (чверть задня), яка є похідною від цілої тушки, вимагається, щоб ця частина походила від тушки, яка відповідає найвищому стандарту, встановленому нормативним документом - тобто першій категорії. Вимога щодо категорії якості тушки поширюється на її складові частини, що реалізуються окремо. Метою закупівлі є придбання продукту найвищої якості, передбаченої чинним стандартом. Вимога «першої категорії» забезпечує, що закуплена задня чверть походить від птиці з найкращими показниками вгодованості та оброблення (мінімальна кількість кров’яних згустків, пошкоджень шкіри, максимальна наявність м’язової тканини, якісне видалення пір’я, відсутність залишків внутрішніх органів тощо), які якраз і є визначальним для присвоєння категорії цілій тушці згідно з Розділом 5 та таблицею 1 ДСТУ 3143:2013. Ми підкреслюємо, що всі вимоги відповідають Законам України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин", "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів", наказу МОЗ України від 13.05.2013 № 368 "Про затвердження Державних гігієнічних правил і норм "Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах". Вимога щодо походження продукту від тушки першої категорії – це вимога до якості, яка встановлена Замовником у межах його дискреційних повноважень та спрямована на забезпечення потреб споживачів високоякісним харчовим продуктом, відповідно до ст. 5 Закону України «про публічні закупівлі» (Недискремінація учасників та максимальна економія). Згідно з розділом 5 ДСТУ 3143:2013, м’ясо птиці, зокрема його частини, повинно відповідати таким загальним вимогам якості які є критичними для першої категорії, тим паче що Задня чверть, є предметом закупівлі, а згідно з ДСТУ 3143:2013 і класифікується як частина тушки. Враховуючи Ваше запитання, ми залишаємо вимогу «М’ясо птиці за якістю повинно бути першої категорії» незмінною .
Дата оприлюднення відповіді:
12.12.2025 13:59