Звернення:
За тендером : Консерви м'ясо-рослинні
Тема:
Щодо вимог до предмета закупівлі
Зміст:
Шановний Замовник, у додатку № 5 до тендерної документації, зазначена вимога щодо пакування та фасування предмету закупівлі , а саме: «Пакування та фасування м’ясорослинних консерв, здійснюється у відповідності до ДСТУ 7048:2009 «Консерви м’ясорослинні та кров’яні. Загальні технічні умови». Учасник вважає, що зазначені вимоги обмежують права учасників, що використовують іншу тару для страв готових до вживання (наприклад, реторт-пакет, який, до речі, передбачено до використання в Технічних Специфікаціях МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ за ТС МОУ.68999-019:2025(01) та ТС МОУ.68999-012:2024 (03) ), при цьому, якість самого предмета закупівлі повністю відповідає визначеним Замовником ДСТУ 7048:2009 (окрім фасування) та виконано за ТУ У 10.1-44195795-005:24 та ТУ У 10.8-44195795-003:2024, що відповідає вимогам законодавства України про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, зокрема законам України: «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», наказу МОЗ України від 13.05.2013 № 368 «Про затвердження Державних гігієнічних правил і норм «Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах» та виданих відповідно до них нормативно-правових актів.
Також, звертаємо вашу увагу, що зазначені вище вимоги Замовника призводять до здорощення предмету закупівлі та погіршення його експлуатаційних характеристик, і як наслідок, збільшення державних витрат через відсутність оптимальних конкурентних пропозицій.
Слід зауважити, що реторт-пакети мають наступні переваги відносно тари металевої (жерстяної), скляної банки:
• вага тари (реторт-пакету), мінімум в 3 рази легше (від 10г до 10,5г);
• має кращу компактність, займають менше місця, зручні для транспортування;
• має кращу зручність використання, не потребують для відкриття ключ або ніж, зручні для важких умов (не потребують додаткових зусиль для відкриття та споживання);
• має кращі умови для зберігання, не чутливі до окиснення, биття, менш чутливі до світла, можна зберігати у різних умовах;
• зберігає природний смак продукту.
Отдже, приймаючи до уваги зазначене вище та за для недопущення порушення Замовником припису частини 1 статті 5 Закону України «Про публічні закупівлі»:
- недотримання головних принципів здійснення публічних закупівель: відкритість та прозорість на всіх стадіях закупівель; недискримінація учасників та рівне ставлення до них та об’єктивне та неупереджене визначення переможця процедури закупівлі/спрощеної закупівлі. Пропонуємо додати до оголошення інформацію про можливість фасування предмету закупівлі у реторт-пакети та виготовлення предмету закупівлі за ТУ У Учасника
Дата оприлюднення звернення:
09.09.2025 12:59
Дякуємо за запитання! Після консультації із представниками продовольчої служби в/ч 9937 були отримані наступні відповіді:
1. Предмет закупівлі повинен бути розфасованим саме в металеві банки (ДСТУ 7771:2015 «Банки металеві для консервів. Технічні умови») з кришками без ключа або з ключем.
2. Замовником будуть розглянуті пропозиції якщо предмет закупівлі буде виготовлений за ТУ У Учасника та буде мати еквівалентні або кращі показники якості харчових продуктів.
Дата оприлюднення відповіді:
09.09.2025 15:01