Звернення:
За тендером : ДК 021:2015: 55520000-1 – Кейтерингові послуги «Послуги з організації харчування
учнів 1-4 класів, учнів пільгових категорій в Бучанській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №1 Бучанської міської ради Київської області (кейтеринг)»
Тема:
Щодо погодження меню органом управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Бучанського району
Зміст:
Шановний Замовнику!
У додатку 1 до ТД встановлена вимога надати «чотиритижневе меню для організації разового харчування учнів 1-4 класів, учнів пільгових категорій (5-11 класи) на період до кінця 2025 року згідно постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», та погоджене органом управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Бучанського району. У разі внесення змін примірне чотиритижневе меню повторно погоджується з територіальним органом Держпродспоживслужби.»
Відповідно до п. 36 постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»: «Примірне чотиритижневе сезонне меню та асортимент буфету дозволено використовувати після погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби. Без такого погодження дозволено використовувати меню, рекомендоване МОЗ». А відтак можна дійти висновку, що законодавство не встановлює обов’язку погоджувати меню лише по місцю знаходження Замовника або по іншому місцю на розсуд Замовника.
Хочемо звернути Вашу увагу, що Антимонопольний комітет, також неодноразово надавав рішення щодо дискримінаційності вимоги стосовно надання меню, яке погоджене конкретним органом Держпродспоживслужби України, зокрема у рішенні АМКУ № 6073-р/пк-пз від 04.04.2024.
Тому, вважаємо, що вимога є такою, що порушує наші права, як учасника та інших потенційних учасників. Просимо видалити вимогу щодо погодження меню органом управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Бучанського району з ТД, в протилежному випадку будемо звертатись до Антимонопольного комітету України для захисту наших прав.
Дата оприлюднення звернення:
14.07.2025 20:39
Відповідно до абзацу четвертого пункту 36 Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку":
Примірне чотиритижневе сезонне меню та асортимент буфету дозволено використовувати після погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби. Без такого погодження дозволено використовувати меню, рекомендоване МОЗ.
Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку", передбачена можливість використання або примірного чотиритижневого сезонного меню, погодженого територіальним органом Держпродспоживслужби, або меню, рекомендованого МОЗ, без погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби.
Враховуючи викладене, Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку", передбачено право Замовника обрати примірне чотиритижневе сезонне меню, погоджене територіальним органом Держпродспоживслужби.
Крім того, вимога погодження з органом управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства (управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Бучанського району) гарантує:
- відповідність меню встановленим нормам безпеки та якості харчування;
- забезпечення якості та раціональності харчування. Наявність заздалегідь розробленого меню дозволяє гарантувати збалансованість, різноманітність та відповідність раціональним вимогам у харчуванні дітей. Це важливо для забезпечення належного рівня поживності, здоров’я та розвитку дітей у закладах освіти;
- контроль за виконанням договірних зобов’язань: Вимога надання меню у складі тендерної пропозиції дозволяє замовнику попередньо оцінити здатність учасника забезпечити регулярне та якісно організоване харчування на визначений період (до кінця 2025 року). Це сприяє зниженню ризиків порушення умов договору та гарантує стабільність надання послуг;
- планування та довгострокова перспектива: Меню, яке охоплює період до кінця 2025 року, сприяє ретельному плануванню та організації харчування, що дозволяє забезпечити безперебійну роботу системи харчування у закладах освіти протягом всього визначеного періоду.
Таким чином, на думку Замовника, вимога щодо подання чотиритижневого меню є обґрунтованою з точки зору дотримання чинного законодавства, забезпечення якості та безпеки харчування, а також для попередньої оцінки спроможності учасників тендеру виконувати договірні зобов’язання. Замовник звертає увагу на те, що погоджене органом управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Бучанського району не є дискримінаційною, оскільки замовник знаходиться на території Бучанського району, в свою чергу замовник не вимагає розташування виробничих потужностей в Бучанському районі, що мало б дискримінаційний характер вимоги за відсутності наявних складських приміщень і відсутності змоги виконати дану вимогу в період подання тендерної пропозиції. В свою чергу учасник виконанням даного пункту засвідчує кваліфікацію свого адміністративнотехнічного персоналу, змогу адаптувати меню відповідно до вимог Постанови КМУ від 24.03.2021 № 305 "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку", середньостатистичної вартості на окремі продовольчі товари в регіоні згідно статистичних даних Головного управління статистики у Київській області та норми виділення коштів на окремі вікові групи, які є предметом даної закупівлі.
Дата оприлюднення відповіді:
16.07.2025 11:46