Обгрунтування використання процедури
Станом на момент оприлюднення закупівлі, питання здійснення публічних закупівель
товарів, робіт і послуг врегульовано Особливостями здійснення публічних закупівель
товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України “Про публічні
закупівлі”, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з
дня його припинення або скасування затверджених Постановою Кабінету Міністрів України
від 12 жовтня 2022 р. № 1178.
Відповідно до пункту 13 придбання замовниками товарів і послуг (крім послуг з
поточного ремонту), вартість яких становить або перевищує 100 тис. гривень, послуг з
поточного ремонту, вартість яких становить або перевищує 200 тис. гривень, робіт, вартість
яких становить або перевищує 1,5 млн гривень, може здійснюватися без застосування
відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару у разі, коли: 5) роботи,
товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом
господарювання в одному з таких випадків: відсутність конкуренції з технічних причин, яка
повинна бути документально підтверджена замовником.
Договір укладається без застосування електронної системи закупівель застосовується
замовником як виняток у разі, якщо роботи, товари чи послуги можуть бути виконані,
поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання за наявності одного з
таких випадків, зокрема: відсутність конкуренції з технічних причин, яка має бути
документально підтверджена замовником. Здорове харчування є одним з визначальних
факторів розумового розвитку, фізичної активності та хорошої успішності дітей шкільного
віку. Повноцінний і збалансований раціон сприяє кращому формуванню таких навичок, як
здатність самостійно вирішувати поставлені задачі, зібраність, координація дій,
зосередженість і відповідальність у навчанні. При формуванні раціону харчування дітей і
підлітків у приготуванні їжі мають дотримуватися основних засад раціонального,
збалансованого, адекватного харчування, які передбачають, зокрема: - задоволення потреб
дітей у харчових речовинах відповідно до вікових фізіологічних потреб; - збалансованість
раціону всіма харчовими речовинами; - максимальне розмаїття раціону, яке досягається
шляхом застосування достатнього асортименту продуктів і різних способів кулінарної
обробки; - адекватну технологічну (кулінарну) обробку продуктів, що забезпечує високі
смакові якості кулінарної продукції, та збереження харчової цінності всіх продуктів; -
врахування індивідуальних особливостей тощо. Раціональне харчування учнів
загальноосвітніх навчальних закладів будується на дотриманні трьох основних принципів: -
забезпечення відповідності енергетичної цінності раціону харчування енергозатратам
організму; -задоволення фізіологічних потреб організму у визначеній кількості енергії і
співвідношенні у харчових речовинах; -дотримання оптимального режиму харчування, тобто
фізіологічно обґрунтованого розподілу кількості споживаної їжі протягом дня. Згідно з цими
принципами харчування учнів повинно бути збалансованим за складом основних поживних
речовин. Зважаючи на те, що діти проводять у школі тривалий час, то і повноцінно
харчуватися вони повинні в шкільній їдальні. Тому необхідно професійними та іншими
знаннями, навичками та вміннями організувати повноцінне, безпечне та якісне харчування
учнів, забезпечити приготування їжі в шкільній їдальні лише з безпечних і якісних продуктів
харчування і продовольчої сировини, дотримуватися технології виготовлення страв, правил
особистої гігієни працівників харчоблоку шкільної їдальні, суворо дотримуватися правил
приймання надходження продуктів, вимог кулінарної обробки харчових продуктів в
шкільній їдальні, термінів зберігання та реалізації продуктів, що швидко псуються,
забезпечити харчування учнів за місцем навчання, безпосередньо у навчальному закладі, у
дні коли проводиться навчання. Важливо врахувати, що в період воєнного стану в Україні
організація шкільного харчування повинна здійснюватися безпосередньо в приміщенні
навчального закладу, підвіз готових страв та їх розігрівання не дозволяється з міркувань
безпеки учнів. Оскільки приміщення харчового блоку Рівненського ліцею №28 Рівненської
міської ради за результатами електронного аукціону від 03.11.2021р. № LLE001-UA-
202111011-51190. були передані в оренду ТзОВ «РАМЕДАС Україна» строком на 5 років,
згідно п.8.1 Договору оренди, суборенда, «Орендодавець не дає згоду на передачу майна в
суборенду згідно з оголошенням про передачу майна в оренду.»
А також для надання послуг з організації шкільного харчування Управлінням
Держпродспоживслужбою у м. Рівному було проведено державну реєстрацію потужності,
яка розташована за адресою: вул.Є.Коновальця, 19, м.Рівне, Рівненська область, 33016 та
присвоєно реєстраційний номер r-UA-17-18-2966 від 18.02.2021р. Видом діяльності, що
планується здійснювати із використанням вказаної потужності вважати: діяльність закладів
громадського харчування за категоріями: стаціонарна потужність (харчоблок).
Тому замовником було прийнято рішення про проведення закупівлі без використання
електроонної системи закупівель. Для проведення процедури закупівлі і визнані такими, що
відповідають усім технічним та кваліфікаційним вимогам на закупівлю.