Обгрунтування використання процедури
Згідно пп.5 п. 13 Особливостей передбачено, що придбання замовниками товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких становить або перевищує 100 тис. гривень, послуг з поточного ремонту, вартість яких становить або перевищує 200 тис. гривень, робіт, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн гривень, може здійснюватися шляхом укладення договору про закупівлю без застосування відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару у разі, коли роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання через відсутність конкуренції з технічних причин, яка повинна бути документально підтверджена замовником.
Відповідно до річного плану закупівель у Замовника є потреба в закупівлі Послуг з організації гарячого харчування дітей в літньому пришкільному таборі з денним перебуванням (ДК 021:2015 - 55320000-9 Послуги з організації харчування) на суму 58800,00 грн.
Відповідальність за організацію харчування учнів у закладах освіти незалежно від підпорядкування, типу і форми власності, додержання вимог санітарного законодавства, законодавства про безпечність та якість харчових продуктів покладається на засновників та керівників закладів освіти. Норми та порядок організації харчування учнів у закладах освіти встановлюються Кабінетом Міністрів України (ч.7 ст. 20 Закону України «Про повну загальну середню освіту»).
Згідно з Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305, організація харчування у закладах освіти та закладах оздоровлення та відпочинку здійснюється з дотриманням норм харчування, вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів. Приготування готових страв здійснюється з дотриманням процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) (пункт 13 Порядку).
Способами організації харчування є:
1) приготування та реалізація готових страв закладом освіти та закладом оздоровлення та відпочинку самостійно (працівниками, що входять до штатного розпису закладу);
2) організація харчування постачальником харчових продуктів та/або послуг з харчування (кейтеринг або аутсорсинг). У такому разі штат їдальні (харчоблоку), буфету не належить до штатного розпису відповідного закладу.
Згідно штатного розпису, у Замовника відсутні працівники, які можуть здійснювати приготування готових страв.
Водночас, відповідно за Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 №157-ІХ, Порядку передачі в оренду державного та комунального майна, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 03.06.2020 №483 «Деякі питання оренди державного та комунального майна», приміщення харчоблоків Рівненського ліцею «Колегіум» Рівненської міської ради (далі – Майно) за результатами електронних аукціонів були передані в оренду ФОП Земляк Євгенії Петрівні (РНОКПП 2578607685) строком на 5 років, а саме:
1) частина нежитлового приміщення (харчоблок) площею 51,7 кв.м, що розташоване за адресою м. Рівне, вул. Шевченка, 103 (номер аукціону LLE001-UA-20210728-09036, договір оренди нерухомого майна, що належить територіальній громаді міста Рівного № 1 від 10.09.2021 р.)
2) частина нежитлового приміщення (харчоблок) площею 43,2 кв.м, що розташоване за адресою м. Рівне, вул. Пересопницька, 93 (номер аукціону LLE001-UA-20210728-79189, договір оренди нерухомого майна, що належить територіальній громаді міста Рівного № 2 від 10.09.2021 р.)
Харчоблоки, що передані в оренду, відповідно до вказаних Договорів можуть бути використані Орендарем лише з метою розміщення закладу харчування, їдальні, буфету (надання послуг, які не можуть бути забезпечені безпосередньо установами або закладами, визначеними у п.29 Порядку, і які є пов’язаними із забезпеченням або обслуговуванням діяльності такої установи).
Згідно умов договорів оренди, майно не може бути передано в суборенду.
Передача харчоблоків у строкове платне користування орендарю засвідчена актами приймання-передачі в оренду нерухомого приміщення, що належить до власності Рівненської територіальної громади в особі Рівненської міської ради № 1 від 10.09.2021 р. та № 2 від 10.09.2021 р.
Крім того, у відповідності до ст. 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23 грудня 1997 року № 771/97-ВР (зі змінами) та наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10.02.2016 №39 «Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам», для надання послуг з організації шкільного харчування Рівненським міським управлінням ГУ Держпродспоживслужби в Рівненській області проведено державну реєстрацію стаціонарних потужностей (їдалень) Рівненського ліцею «Колегіум» Рівненської міської ради ФОП Земляк Є.П. та присвоєно реєстраційні номери r-UA-17-18-1307 та r-UA-17-18-1308.
На підставі викладеного, враховуючи те, що приміщення харчоблоків передано в оренду суб’єкту господарювання ФОП Земляк Євгенії Петрівні, Замовник не може з технічних підстав укласти договір про надання Послуг з організації гарячого харчування дітей в літньому пришкільному таборі з денним перебуванням (ДК 021:2015 - 55320000-9 Послуги з організації харчування)) з іншим суб’єктом господарювання. Такий договір може бути укладено лише з ФОП Земляк Євгенія Петрівна.