Звернення:
За тендером : Послуги їдалень, придбання яких здійснюється на реалізацію заходів для забезпечення діяльності центрів з надання допомоги внутрішньо-переміщених та/або евакуйованих осіб Маріупольської територіальної громади
Тема:
Наявність кухарів 5 розряду
Зміст:
Шановний Замовнику!
Відповідно до п. 2 Додатку № 1.1. до тендерної документації «Кваліфікаційні критерії», вимагається надати:
Довідка в довільній формі, в якій зазначається інформація про наявність працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід, а саме: кухарів 5 розряду та/або завідуючих виробництва загальною кількостю не менше 8 працівників та не менше 2 мийників посуду. Довідка має містити наступну інформацію про кожного працівника: ПІБ, посада, розряд кухаря.
В якості підтвердження наявності учасника працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід зазначених в довідці учасник надає:
- копії документів, що підтверджують трудові відносини між учасником та його працівниками;
- копії повідомлень в Державну податкову службу про прийняття вказаних працівників на роботу;
- копії сертифікату або інших документів, що підтверджують проходження навчання по організації харчування заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР);
- копії дипломів про середню або вищу освіту та/або додаткові сертифікати та/або посвідчення, що підтверджують розряд кухарів;
- копії особових медичних книжок персоналу за формою №1-ОМК, затверджену Наказом МОЗ України № 150 від 21.02.2013 з відміткою про допуск до роботи. Усі вищезазначені документи повинні бути чинні на дату розкриття тендерної пропозиції.
Вимога щодо наявності не менше 8 кухарів САМЕ 5 розряду є дискримінаційною вимогою відносно тих учасників, що мають в штаті кухарів наприклад 4 розряду, які зможуть надати послуги не гірше працівників, що мають 5 розряд.
Кухар 5 розряду – це висококваліфікований працівник, який володіє знаннями та навичками приготування СКЛАДНИХ СТРАВ (переважно в ресторанах і т.д.). Надане у складі тендерної пропозиції меню зі стравами, які не відносяться до категорії СКЛАДНИХ СТРАВ та для приготування яких не потрібні в штаті підприємства саме кухарі 5 розряду.
Просимо внести зміни в тендерну документацію. В разі не задоволення нашої вимоги, змушені будемо звернутися в АМК за захистом наших порушених прав.
Дата оприлюднення звернення:
29.05.2025 14:36
Шановна Фізична/юридична особа!
Відповідно до ЗУ «Про публічні закупівлі» замовник установлює кваліфікаційні критерії. Законодавство України та тлумачний словник не містять поняття «категорії складних страв».
Згідно з Випуском 65 Довідника кваліфікаційних характеристик професій:
Завдання та обов’язки кухаря 5 розряду:
- готує та оформляє страви та кулінарні вироби, які потребують певних знань та навичок у разі застосування різних способів кулінарної обробки (холодні страви; супи прозорі та заправні, холодні супи на овочевих та фруктових відварах);
- другі страви з варених, припущених, смажених, тушкованих, січених, парових: м’яса, риби, птиці, дичини, кролика;
- складає меню, заявки на отримання напівфабрикатів та інших харчових компонентів, товарні звіти;
- відповідає за додержання рецептури та технології виготовляння страв і кулінарних виробів;
Повинен знати:
- рецептури, технологію виготовляння, вимоги до якості, термінів та умов зберігання, порціювання, оформлення та подавання страв, кулінарних виробів;
- основи раціонального, лікувального та лікувально-профілактичного харчування;
- способи скорочення втрат та зберігання поживної цінності харчових продуктів при їх тепловій обробці, ароматичні речовини та способи їх застосування з метою поліпшення смакових властивостей продукції;
- правила складання меню (святкового та щоденного), заявок на продукти; порядок ведення обліку та складання товарних звітів; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.
Таким чином, вимога встановлена з метою забезпечення належної якості, безперервності та безпечності надання послуг. Також повідомляємо що відповідно до ЗУ «Про публічні закупівлі» «5. Замовники, учасники процедур закупівлі, суб’єкт оскарження, а також їхні представники повинні добросовісно користуватися своїми правами, визначеними цим Законом. Забороняється зловживання правами, у тому числі правом на оскарження рішень, дії чи бездіяльності замовника.»
Дата оприлюднення відповіді:
01.06.2025 18:10