Звернення:
За тендером : М’ясо (яловичина заморожена, свинина заморожена)
Тема:
Тендерна документація
Зміст:
Шановний Замовнику ! Ознайомившись з вимогами до учасників можна прийти до насторожуючих висновків. Так Ви вимагаєте велику кількість документів на підтвердження відповідності системи управління безпечністю харчових продуктів учасника та системи управління якістю ДСТУ ISO 9001:2015, у тому числі відповідні сертифікати. Окрім того вимагається надати документи на підтвердження контролю за застосуванням постійно діючих процедур, що базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, за ці процедури, під час виробництва (пункти 5,6 додатку 2). Зверніть увагу, що не всі потенційні учасники є виробниками, а тому така вимога є дискримінаційною по відношенню до них.
При цьому у тендері на закупівлю круп (UA-2021-07-01-010075-c) немає таких вимог щодо підтвердження відповідності ДСТУ ISO 22000:2019 та ДСТУ ISO 9001:2015, натомість вимагається сертифікат на систему екологічного (!) управління відповідно до ДСТУ ISO 14001:2015.
Також вимагається товар тільки вітчизняного виробництва, що суперечить принципу недискримінації (ст. 5 Закону).
Наведені факти можуть свідчити про те, що вимоги у цих тендерах прописані під певних учасників з метою обмежити конкуренцію та сприяти перемозі саме таких учасників, а також про наявність особистої зацікавленості посадових/уповноважених осіб Вашого підприємства.
Прошу переглянути вимоги тендерної документації та привести їх у відповідність з приципами публічних закупівель.
В противному випадку інші потенційні учасники можуть оскаржити положення тендерної документації у Антимонопольному комітеті, що призведе до затягування тендерної процедури з ризиком зриву поставок продуктів, а також повідомити наведені обставини ЗМІ та правоохоронним органам.
Дата оприлюднення звернення:
27.07.2021 20:25
Дякуємо, що цікавитесь закупівлею. Звертаємо увагу на важливість функціонування систем менеджменту безпечності харчових продуктів !
Наказом ДП «УкрНДНЦ» №340 від 31 жовтня 2019 року в Україні на заміну ДСТУ ISO 22000:2007 прийнято національний стандарт ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, IDT) «Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-якої організації в харчовому ланцюгу» із наданням йому чинності з 1 грудня 2019 року. При цьому, ДСТУ ISO 22000:2007 діяло до 1 липня 2021 року. Вимоги щодо безпеки харчових продуктів не призводить до дискримінацї. Крім того, всі учасники мають дотримуватись добросовісної конкуренції.
Дата оприлюднення відповіді:
28.07.2021 13:45