Напишіть нам!
Напишіть нам!
+ 38 (044) 221-22-02
Пн-Пт: 8.00-20.00
Сб: 8.30-17.30
Нд: 10.00-16.00
Пн-Пт: 8.00-20.00
Сб: 8.30-17.30
Нд: 10.00-16.00
гаряча лінія
акредитований майданчик

Контролювання недобросовісних Замовників – штрафи від ГАС України

Народних депутатів закликають підтримати законопроект №4738-д, який створить додатковий механізм контролю за недобросовісними замовниками.
9 листопада в Верховній Раді України очікується розгляд законопроекту № 4738-д, який може істотно розширити повноваження Державної аудиторської служби України (ГАСУ) в сфері державних закупівель. Мінекономрозвитку і ДП "Прозорро" закликають народних депутатів підтримати законопроект, який створить додатковий механізм контролю за недобросовісними замовниками.
Зараз перший етап реформи успішно завершений: всі закупівлі відбуваються онлайн через систему ProZorro. Дані про використання державних коштів доступні для моніторингу та контролю, всі маніпуляції і порушення можуть бути виявлені за допомогою електронної документації. Наступним етапом реформи публічних закупівель повинно стати посилення контролю за замовниками та регулярність і невідворотність покарання за порушення Закону "Про державні закупівлі" або конкурентного законодавства.
У разі прийняття законопроекту № 4738-д ГАСУ зможе істотно розширити свої повноваження і здійснювати регулярні планові та позапланові перевірки підозрілих тендерів і замовників. Кожна перевірка може завершитися вимогою про усунення порушення або накладенням штрафів.
Система ризик-індикаторів, яка буде інтегрована в ProZorro після прийняття законопроекту, буде автоматично шукати підозрілі закупівлі, так само автоматично потраплятимуть в чергу на перевірку ГАСУ.
Причиною для розслідування закупівлі може стати також звернення третіх осіб, таких як громадські активісти, журналісти чи представники органів влади та місцевого самоврядування. Крім цього, інспектори ГАСУ зможуть за власною ініціативою перевірити будь-яку закупівлю, яка, за попередньою оцінкою, може бути проведена або вже була завершена з порушеннями законодавства. Наприклад, аудитори можуть виявляти невідповідність умов укладених договорів до тендерній пропозиції переможця процедури. В такому випадку служба також ініціює цілісну перевірку конкретної закупівлі та інших тендерів, проведених Замовником.
Важливою особливістю законопроекту є підзвітність роботи ГАСУ, адже для них буде створений окремий кабінет в системі ProZorro, де будуть публікуватися всі дії служби, пов'язані з моніторингом. Зокрема, рішення про початок перевірки оприлюднюється в системі ProZorro протягом двох днів з моменту її прийняття. На відміну від скарг в АМКУ рішення ГАСУ про початок перевірки не зупиняють хід закупівлі. Термін проведення моніторингу становить до 15 робочих днів. Під час перевірки фахівці ГАСУ можуть вести діалог із замовником через систему ProZorro, який буде доступний всім відвідувачам на сторінці закупівлі. Замовник матиме три робочих дня відповіді і аргументацію і зможе надати роз'яснення щодо своїх дій або бездіяльності. Після здійснення моніторингу висновок оприлюднюється протягом трьох робочих днів з дня його складання. Якщо в ньому вказані порушення, то замовник буде зобов'язаний усунути їх протягом трьох робочих днів і завантажити в систему відповідне повідомлення про усунення або аргументовану незгоду з результатами моніторингу.
Якщо замовник не усуне порушення і не аргументує своїх дій, ГАСУ зможе прийняти рішення про проведення комплексної перевірки закупівлі відповідно до Закону "Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні" і накласти відповідні штрафи або передати справу до суду.
ДОВІДКА
Законопроект № 4738-д було подано депутатами Іванчуком А.В., Матківський Б.М. і Кошелевої А.В. Він пройшов всі комітети і готовий до розгляду Верховною Радою України. Його прийняття допоможе розкривати і зупиняти корумповані схеми, які замовники намагаються реалізувати при здійсненні державних закупівель. Закликаємо депутатів і всіх, хто підтримував систему ProZorro в період запуску не зупинятися за кілька метрів до фінішу і підтримати законопроект №4738-д.
Джерело news.liga.net

Кваліфікований електронний підпис накладено.
Кваліфікований електронний підпис відсутній.
Необхідно накласти кваліфікований електронний підпис.
label__
value__
title__
message_time__
m_text__