Напишіть нам!
Напишіть нам!
+ 38 (044) 221-22-02
Пн-Пт: 8.00-20.00
Сб: 8.30-17.30
Нд: 10.00-16.00
Пн-Пт: 8.00-20.00
Сб: 8.30-17.30
Нд: 10.00-16.00
гаряча лінія
акредитований майданчик

У базі закупівель ProZorro з’являться е-каталоги

Сьогодні однією із найдорожчих компаній у світі поряд із таким гігантами, як Apple та Google, є Amazon. Своїм лідерством вона завдячує зручності і потужності створеного торгового інтернет-майданчика. Простоту сервісу онлайн-магазинів поступово переймає й державна сфера, зокрема, це стосується публічної закупівлі за допомогою сервісу ProZorro. Експерти переконані, впровадження е-каталогів у діючу систему дозволить купувати майно та активи за один клік.

Е-каталоги у світових закупівлях передових країн світу

Поштовхом до оновлення сервісу став позитивний досвід таких країн, як Італія, Кіпр, Португалія та Австрія, де е-каталоги продемонстрували свою дієвість. За їхньою допомогою процес пошуку та придбання популярних лотів стане більш простим. Крім того, очікується підвищення кількості допорогових закупівель (до 200 тисяч грн.). Тогорічні показники склали 108 млрд. грн. Таку низьку ефективність можна пояснити відсутністю ретельного контролю над процесом закупівлі. Поліпшити ситуацію допоможуть зміни в законодавстві й нові інструменти, які зараз знаходяться на етапі розробки та запровадження.
Реалізація е-каталогів – один із головних пунктів нової редакції закону «Про публічні закупівлі». З її підготовкою допомагають експерти ЄС в галузі реформування сфери публічних закупівель, спеціалісти USAID/UK aid та представники галузевих громадських організацій. Робота над запуском електронних каталогів ведеться активно, адже це буде масштабне оновлення системи ProZorro, на меті якого стоїть об’єднання типових товарів у невеликі групи зі створенням такого ж зручного функціоналу, як в інтернет-магазині.

Запровадження електронного каталогу у ProZorro Держзакупівлі

При розробці за основу беруться принципи зрозумілого і дружнього користувацького інтерфейсу і процесу оформлення заявок за допомогою автоматизованого алгоритму, як це відбувається на американському Amazon чи українському Hotline. На шляху до оновлення сервісу ProZorro допомагають кваліфіковані консультації з провідними онлайн-рітейлерами країни. На їх прикладі вибудовується стратегія бізнес-процесів, співпраці з контрагентами й формування динамічної цінової політики. Зібрані знання та інформація активно використовуються при розробці структури каталогів, їхнього інтерфейсу, фільтрів для пошуку та ін.
Враховуючи масштабність змін, йдеться не про миттєве оновлення системи для всіх користувачів, яких на сьогодні нараховується близько 250 тисяч. Для коректної та ефективної роботи сервісу ProZorro необхідно спочатку провести тестування е-каталогів, зібрати фідбек та виправити знайдені недоліки. Вперше на практиці новий інструмент публічних закупівель буде випробуваний на невеликій кількості учасників і географічно обмежений Києвом та областю.

Тестування е-каталогу у системі ProZorro

Тестова версія проекту представлена товарами, на які існує найбільший попит серед держустанов. Це, наприклад, канцелярський папір, засоби для друку (фарби, картриджі для принтерів), комп’ютерне обладнання та фармацевтичну продукцію. Фармнапрямок буде під контролем нещодавно створеного держпідприємства «Медичні закупівлі України», що знаходиться у підпорядкуванні Міністерству охорони здоров’я. Решта закупівель переходить під «опіку» держустанови «Професійні закупівлі» від Міністерства економічного розвитку та торгівлі.

Вигоди електронного каталогу для учасників Держзакупівель

Очікується, що впровадження е-каталогів стане корисним кожній стороні. Державні об’єкти будуть мати можливість закуповувати будь-який товар, починаючи з оргтехніки і закінчуючи стерильними одноразовими рукавичками, у надійних виробників чи постачальників. Представники ж бізнесу отримають додатковий майданчик для продажу своєї продукції, а також зможуть заощаджувати час, сили і ресурси, які витрачаються на участь в тендерах. Продавцям необхідно буде лише раз підтвердити свою кваліфікацію, щоб потрапити до каталогу і почати приймати замовлення.
Плюсом для державних установ стане можливість вибору між декількома постачальниками. Таким чином, прогнозується підвищення ефективності допорогових закупівель і формування конкурентоспроможних цін. Участь у тестуванні пілотної версії сервісу можуть взяти усі охочі представники бізнесу без будь-яких грошових внесків. Єдиною вимогою залишається одноразове підтвердження своєї кваліфікації та якості товарів, що пропонуються до е-каталогу. Далі необхідно тільки своєчасно оновлювати вартість продукції, приймати та виконувати замовлення.

Відповідальність у створенні е-каталогу

За наповнення асортименту та перевірку кваліфікації постачальників відповідають ДУ «Професійні закупівлі» та ДП «Медичні закупівлі України», згідно з призначенням продукції. Внесок «піонерів» в тестування першої версії електронних каталогів допоможе правильно завершити їх розробку і виправити всі недоліки перед запуском оновленого сервісу ProZorro на території усієї країни. Зараз залишається низка відкритих питань, що стосуються фінального вигляду структури каталогу, фільтрів, логістики та ін.
Кожна дія щодо покращення нових інструментів в системі публічних закупівель веде до успішного і ефективного функціонування цієї сфери для кожного її учасника: держзамовників, об’єктів бізнесу, контролюючих та судових органів. Наразі активна робота ведеться не тільки з технічною, а й з правовою стороною реалізації електронних каталогів. Необхідно, щоб система працювала за законом і пропонувала зрозумілий та простий функціонал.
На поточному етапі основна увага звернена на запуск алгоритмів автоматичного пошуку підозрілих тендерів та інтеграцію з держреєстрами, аби у представників бізнесу не виникало проблем з отриманням довідок. Перевагою сервісу стане відкрита тендерна документація, яка допоможе проводити ефективний моніторинг структури закупівель, виявляти порушення та робити глибоку аналітику. Зараз система ProZorro знаходиться на шляху стрімкого розвитку і вдосконалення, якому сприяє не тільки досвід таких гігантів, як Amazon, а й співпраця самих користувачів.

Кваліфікований електронний підпис накладено.
Кваліфікований електронний підпис відсутній.
Необхідно накласти кваліфікований електронний підпис.
label__
value__
title__
message_time__
m_text__